Recepty

Psí paštika
1. Na noc namočíme hrst celozrnné rýže a žlutého hrachu. Následující den je uvaříme společně do měkka. Mezitím nastrouháme půlku batátu (nebo větší brambory), čtvrtku jablka, půlku mrkve a čtvrtku cukety.
2. Do uvařeného hrachu a rýže nejdříve přidáme batát (brambory) a 10 minut vaříme, poté přidáme zbytek nastrouhaného ovoce a zeleniny a vaříme ještě 5 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Odstavíme a necháme vychladnout.
3. Směs rozmixujeme společně se 2-3 ks datlí či 15-20 kousky kustovnice čínské. Přidáme menší hrst mletých ořechů (mandlí, kešu, lískových ořechů aj.) a pečlivě rozdrcená semínka (slunečnicová, lněná a jiná dle chuti).
4. Zakapeme kokosovým (dýňovým, olivovým) olejem, přidáme lahůdkové droždí a pečlivě promícháme, aby se spojily všechny chutě.
V lednici směs vydrží klidně i několik dní, ale je nejlepší, když je „paštika“ co nejvíce čerstvá. Jednotlivé druhy luštěnin, zeleniny a ostatních surovin lze samozřejmě obměňovat dle chuti každého pejska, důležité je zachovat vyvážený poměr makroživin.
Psí sušenky
Jablkovo-brusinkové sušenky
1. Potřebujeme 150 g celozrnné mouky, 75 g jemných ovesných vloček, nastrouhané jablko, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce kokosového oleje, hrst namočených a rozmixovaných brusinek a přibližně 40 ml vody.
2. Všechny ingredience pořádně promícháme. Poté vyválíme těsto na asi 4 mm široký plát, ze kterého vykrájíme tvar dle libosti (velikost jednotlivých sušenek je nejlepší přizpůsobit velikosti pejska).
3. Dáme péct na 180 °C do zlatova (cca 8 - 15 minut) a po vychladnutí můžeme podávat.
Mrkvové sušenky
1. Potřebujeme 200 g nastrouhané mrkve, 250 g celozrnné mouky, 3 lžíce kokosového (nebo jiného rostlinného) oleje, 1/2 prášku do pečiva a 6 lžic vody.
2. Ingredience důkladně promícháme a postupujeme stejně jako u předhcozího receptu.
Co ke granulím?
- příkrmy by neměly přesahovat 10 % z celkové denní dávky
- zeleninu a ovoce je nejlepší vždy postrouhat
- obiloviny je nutno důkladně povařit
- semínka se musí pořádně rozdrtit nebo namlít
Psí dort
Potřebujeme
- 140 g hladké pohankové mouky
- 50 g pohankové krupice
- 2 polévkové lžíce mletých slunečnicových semínek
- 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek (smíchaných s vodou do vytvoření gelové konzistence)
- 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/2 lžičky xantanové či guaranové gumy
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje (v tekuté formě)
- 1-2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- dle potřeby voda (cca 100 - 110 ml)
Jak na to
Do suchých ingrediencí přidáme tekuté a všechno pečlivě promícháme. Formu lehce vytřeme kokosovým tukem, naplníme těstem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 15 - 20 minut, dokud povrch dortu nezezlátne. Než dort z trouby vytáhneme, uděláme pro jistotu test špejlí. Jelikož jsme použili bezlepkovou mouku, je třeba počítat s tím, že dort "nevyskočí". Na chuti to však nic nemění :)
Po vychladnutí překrojíme dort v půlce a přidáme náplň. Pokud nemáte čas nebo fantazii vyrábět domácí náplň, skvěle k tomuto účelu poslouží psí konzervy (např. Benevo duo, Trainer Fitness Vegetal či Yarrah).
Na ozdobu můžeme použít 1/2 bílého tofu, které rozmixujeme s vodou tak, aby nám vznikla krémová konzistence. Nahoru použijeme další ingredience dle chuti pejska (ovoce, oříšky, kustovnice, semínka atd.).
